Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

Karol
Obiad
05.10.2019 12:23
Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 1 opakowanie ciasta filo 1 kg świeżego szpinaku 300 g sera feta 2 jajka 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (małe) 2 dymki 1/2 pęczka koperku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz (do smaku) 1/3 kostki masła roślinnego lub margaryny 2 łyżki oliwy Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez ok. 60 min. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Łącznie: 1 godz. 30 min. Ilość porcji 6 osób Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem Na to znów blaty i znów kolejno smarowane, Teraz pokruszyłem w palcach fetę i wysypałem po całej powierzchni posiekanym koperkiem. Na spód 3 blaty ciasta, każdy smarujemy kolejno za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłem cebulę, dodałem czosnek i liście szpinaku. Trochę roboty z tym przekładaniem warstw i smarowaniem ciasta, ale naprawdę warto. Znów 3 blaty każdy smarowany i rozmącone z jogurtem jajka. Były nadziewane różnymi farszami, płaskie, zawijane jednak baza pozostawała bez zmian czyli cieniutkie płaty ciasta filo. Całość smażyłem do momentu aż liście się skurczyły i zrobiły się miękkie. Z wierzchniej warstwy tworzy się chrupiąca skórka. Na to szpinak – rozprowadziłem równo łyżka po całej powierzchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/zapiekanka-z-ciasta-filo-z-serem-feta-i-szpinakiem/