Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Na każdy z liści, przy łodyżce układamy po 1-2 łyżki masy mięsnej uformowanej w kotlet i zawijamy jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, a następnie zawijamy jak najciaśniej do samego końca liścia). Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Do dużego garnka z wrzącą wodą wkładamy kapustę wyciętą stroną do dołu i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie rozbieramy ją z liści (nie cała kapusta musi być wykorzystana), delikatnie usuwając ewentualne zgrubienia z każdego liścia. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy, dobrze wyrabiając masę dłonią. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie na co najmniej dwa dni.