Zupa dyniowo marchewkowa z cukinią i szynką

Dorota
Zupy
08.11.2018 21:05
Zupa dyniowo marchewkowa z cukinią i szynką

Składniki (4-6 porcji): ½ cebuli, pokrojonej w pióra 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę ½ średniej dyni ¼ brokuła Pieprz, sól, kurkuma, papryka wędzona Garść ziaren słonecznika lub pestek dyni (pomiń w wersji paleo) 150 gr szynki wędzonej lub boczku, pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Dynię wydrążyć i upiec wcześniej – pokroić na kawałki, rozłożyć na blasze skórką do dołu i piecz około 30 minut w 200 stopniach, do miękkości. Dodać brokuła podzielonego na różyczki i przyprawić – solą, pieprze, kurkumą (ja dałam 2 łyżeczki) i papryką wędzoną (ja również dałam 2 łyżeczki). W międzyczasie uprażyć pestki dyni lub ziarna słonecznika na suchej patelni – odstawić. Na osobnej patelni podsmażyć szynkę lub boczek pokrojone w kostkę. Doskonała jest równiez na słodko np. w tych naleśnikach jaglanych z korzennym serkiem dyniowym ! Dodać miąższ z dyni, gotować 5 minut i zmiksować wszystko na gładką masę. Cebulę i czosnek podsmażyć 2 minuty na rozgrzanym oleju. Ale w mig zazdrosna robi się marchewka i cukinia, płacze tez brokuł. Dynia, marchew i cukinia z dodatkiem brokułów, prażonych ziaren słonecznika oraz podsmażoną szynką. A Wy już rozpoczęliście sezon na dynię?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/zupa-dyniowo-marchewkowa-cukinia-szynka/