⦁ Szynka ze spiżarni od Balcerzak – 300 g (2 ×150 g) ⦁ mozzarella w plastrach 300 g ⦁ około 20 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego ⦁ dwie łyżki suszonego oregano ⦁ 6 dojrzałych pomidorów malinowych ⦁ na sos: 150 ml majonezu, 150 ml jogurtu greckiego, dwie łyżki musztardy stołowej, sól i pieprz Układać w nim kolejno ciasno warstwami: – chleb tostowy, – połowa sosu, – 150 g Szynki ze spiżarni marki Balcerzak, – połowa sera mozzarella, – plasterki pomidorów, – łyżka oregano. Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania w dwóch warstwach (dokładny opis wraz z instruktażem na zdjęciach znajdziesz poniżej), po to, aby po kilkunastu minutach cieszyć się ciepłym daniem warstwowym, którego zapach roznosi się po całym domu, a smakuje tak, że nawet francuskie tosty mogą być zazdrosne. Bauru de forno – przepis na formę o wymiarach około 25x32cm Bauru de forno – składniki: Jeżeli Bauru de forno uzupełnimy w dodatek sałatki, to sprawdzi się także jako szybki obiad w zapracowany dzień. Bauru de forno to brazylijska kanapka warstwowa, którą zapieka się w piekarniku, po czym kroi na kawałki niczym ciasto. Najlepiej sprawdzi się mozzarella, ale można użyć tutaj nie tylko tej w plasterkach, ale i w kulce. Podobno, by tę kanapkę nazwać prawdziwym brazylijskim Bauru de forno, konieczny jest w składzie pyszny pomidor i suszone oregano. Całość przełożona w moim przypadku sosem z dodatkiem musztardy, aby podkreślić smak (czasem kładzie się także sos pomidorowy). Warto sięgnąć po produkt wysokiej jakości, gdyż to właśnie szynka wysuwa się nam smakowo na pierwszy plan. Używam pieczywa pełnoziarnistego, bo takie lubię najbardziej, a prawda jest też taka, że jest ono zdrowsze niż typowo białe pieczywo. Bauru de forno wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.