Przepis
Na osłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :)
Lekki serniczek na zimno z truskawkami
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Kruchy spód z ciasteczek:
- 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych
- 100g masła
Środek:
- 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 g truskawek świeżych
- 30g cukru pudru
- cukier z laską wanilii
- żelatyna
Na wierzch:
- 300g świeżych truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie.
W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym łączymy z ciasteczkową masą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym dokładnie rozkładamy naszą masę z ciasteczek i masła. Teraz nasz spód ląduje w lodówce, najlepiej na 2 godziny, by masa dobrze się utwardziła.
Przygotowanie żelatyny: Zazwyczaj wszystko napisane jest na opakowaniu, jednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę.
Połowę masy wylewamy na spód, po czym układamy warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Na to znów wykładamy resztę masy, wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia. Ja trzymam w lodówce minimum 3 godziny.
Gdy masa serowa będzie już sztywna zabieramy się za przygotowanie galaretki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie już tężeć, na serniku wykładamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy je galaretką. Schładzamy godzinę.
Gotowe! :)