Lekki sernik na zimno z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
29.06.2014 18:12
Lekki sernik na zimno z truskawkami

Przepis

Na osłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :)

Lekki serniczek na zimno z truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

Kruchy spód z ciasteczek:

- 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych

- 100g masła

Środek:

- 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym

- 400 g jogurtu naturalnego

- 100 g truskawek świeżych

- 30g cukru pudru

- cukier z laską wanilii

- żelatyna

Na wierzch:

- 300g świeżych truskawek

- 2 galaretki o smaku truskawkowym

Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy młotkiem na desce tak długo, aż uzyskamy pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie.

W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym łączymy z ciasteczkową masą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym dokładnie rozkładamy naszą masę z ciasteczek i masła. Teraz nasz spód ląduje w lodówce, najlepiej na 2 godziny, by masa dobrze się utwardziła.

Przygotowanie żelatyny: Zazwyczaj wszystko napisane jest na opakowaniu, jednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając.

Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę.

Połowę masy wylewamy na spód, po czym układamy warstwę z truskawek pokrojonych w plasterki. Na to znów wykładamy resztę masy, wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia. Ja trzymam w lodówce minimum 3 godziny.

Gdy masa serowa będzie już sztywna zabieramy się za przygotowanie galaretki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie już tężeć, na serniku wykładamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy je galaretką. Schładzamy godzinę.

Gotowe! :)