Polecam bardzo ;) Składniki: - 6 jajek - 6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek cukru - opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego - 300 ml śmietanki kremówki - opakowanie żelatyny w listkach - 2 galaretki truskawkowe - truskawki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Biszkopt ułożyć na blaszce i wyłożyć na niego pół płynną masę, na nią wyłożyć przepołowione truskawki i całość przykryć drugim blatem. W osobnej miseczce zamaczamy jeden po drugim listku żelatyny i pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić. Ciasto to fajnie się sprawdzi również na imprezach na świeżym powietrzu gdzie nie mamy dostępu do lodówki. Sezon truskawkowy w pełni więc ja korzystam z tego okresu na tyle na ile mogę. Biszkopt przełożony ptasim mleczkiem z dodatkiem truskawek i galaretki to świetna propozycja nie tylko na domowe imprezy. Gotowy biszkopt wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 40 minut w 170 stopniach. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu, aż piana będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru.