Najlepsze jednak są na surowo. :) Składniki: (na 16 drożdżówek) 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 60 g miękkiego lub roztopionego masła 20 g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 400 g truskawek jajko do posmarowania Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 5 łyżek cukru 60 g masła Przygotowanie: Na początek przygotuj zaczyn. W tym celu wlej do wysokiego kubka trochę mleka, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz ok. 1 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) w razie potrzeby dosyp mąki i odstaw na ok 10-15 min. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też na słodkie śniadanie czy po prostu deser proponujemy wspaniałe, baaardzo mięciutkie i niezwykle łatwe drożdżóweczki, które z pewnością zasmakują niejednemu miłośnikowi tych owoców. A dodatek kruszonki sprawi, że poczujemy się jak w najlepszej cukierni :) Truskawki są bogatym źródłem składników odżywczych tj. witamina C, fosfor czy żelazo. W kuchni świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, sernika na zimno czy koktajli. W tym czasie możesz przygotować kruszonkę: do miseczki wsp mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone masło.