Karpatka domowa

Weronika
Ciasta
19.01.2020 8:56
Karpatka domowa

125 g mąki orkiszowej jasnej125 g masła250 ml wody4 jajka L1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 l mleka2 łyżki cukru1 budyń waniliowy (42 g)200 g miękkiego masła1 łyżeczka esencji wanilowej2 łyżki cukru pudru+ do posypaniaPrzygotowanie:SMACZNEGO !uwagi: jeśli budyń w trakcie miksowania nie będzie dostatecznie schłodzony istnieje niebezpieczeństwo zwarzenia kremu. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę i cały czas gotując mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste, zbije się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstaw do całkowitego wystudzenia miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, następnie cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. Gdy ciasta nie jedzą dzieci, dla podkręcenia smaku dodaj 1 łyżkę rumu lub wódki ciasto podziel na 2 części. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blaszce pomagając sobie zwilżoną łyżką lub łopatką piecz około 35-40 minut, do zrumienienia. Wberw pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Upiekłam jeden placek na blaszce z piekarnika, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem. Pozostałe zimne mleko wymieszaj z budyniowym proszkiem i dodawaj do gotującego się mleka mieszając trzepaczką balonową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/01/karpatka-domowa.html