ZAPIEKANKA ZE ŚLEDZIAMI I ZIEMNIAKAMI

Obiad
13.09.2019 9:54
ZAPIEKANKA ZE ŚLEDZIAMI I ZIEMNIAKAMI

Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków 1 por 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę albo rozgnieść widelcem, odstawić do przestygnięcia. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków. To już bardziej jesienne danie, ale co robić jak już w drugiej połowie sierpnia, mimo że lato w pełni, ciepło i słońce, już pod skórą czuję nadchodzącą jesień. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Przełożyć do formy do zapiekania, wygładzić a następnie wierzch przejechać kilka razy widelcem, posypać tartą bułką i wyłożyć na wierzch kawałeczki masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/08/zapiekanka-ze-sledziami-i-ziemniakami.html