Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami

Agata
Zapiekanki
12.09.2019 11:44
Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami

Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 1200 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku sklarowane masło do smażenia 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach 850 g kurek w zalewie naturalnej Leśne skarby 2 jajka 200 g gęstej śmietany 18% 1/2 kulki mozzarelli tymianek sól pieprz Wykonanie: Kurki przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. Do tej pory najbardziej lubiłam klasyczne dania z kurkami w roli głównej, czyli jajecznicę, zupę lub po prostu puree z ziemniaków z sosem kurkowym. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Jest też niskokaloryczna, ponieważ w 90% składa się z wody. Przed spożyciem wymaga bardzo dokładnego mycia, bo w jej blaszkach lubi gromadzić się piach. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka nabrała pięknego złocistego koloru. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Ziemniaki, kurki, boczek i mozzarella - byłam pewna, że połączenie tych produktów musi skutkować bardzo pysznym daniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/09/jesienna-zapiekanka-ziemniaczana-z.html