Składniki na 4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 puszka ananasa 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki ostrej papryki (ja nie dałam) 1/2 łyżeczki curry 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3/4 szklanki passaty pomidorowej sok (syrop) z ananasa około 80 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz sól 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski. 2. Na pozostałym tłuszczu usmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, później dodać paprykę pokrojoną w paski, marchewkę pokrojoną w plasterki albo paski, czosnek przepuszczony przez praskę i ananasa pokrojonego w kawałki, oraz starty imbir. W woku, albo głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka, dodać paprykę słodką i ostrą, oraz curry. Jedzonko wyszło bardzo smaczne, zrobiłam w wersji łagodnej, bo dzieci z nami jadły. Do miseczki dajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Ostatnio miałam straszną ochotę na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. 3. Do podsmażonych warzyw wrzucamy kurczaka i smażymy jeszcze chwilkę.