Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą Składniki: sos pomidorowy: 3 pomidory łyżka oliwy ząbek czosnku pól cebuli ½ łyżeczki oregano LUB 100 ml gotowego sosu pomidorowego spód: 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 2 jajka 50 g parmezanu sól na wierzch: 1 bakłażan 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo bazylia, oregano) 3 łyżki oliwy 2-3 pomidory 1 czerwona cebula 1 mozzarella 200 g Przygotowanie: Pokroić bakłażany w plastry, posypać każdy solą z obu stron i odstawić na ok 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 5 minut aby całość lekko przestygła, wyjąć z formy. Rozgrzać w małym garnku o grubym dnie oliwę, przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić pomidory. Przelać makaron zimną wodą na sitku, odstawić na chwilę, żeby woda odciekła, potem przełożyć do miski i dodać masło. Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia. Sos zblendować i gotować jeszcze ok 5-10 minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem, dodać oregano. Okrągłą formę do zapiekania ( albo formę na ciasto z odpinanym bokiem) wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce oliwę i zioła i nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to pędzelkiem). Na makaron wylać równomiernie sos pomidorowy, ułożyć naprzemiennie plastry bakłażana, pomidorów i cebuli.