Przepis
Składniki:
2 golonki tylne
0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
1 cebula
0,5 białej części pora
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
0,5 litra soku jabłkowego
kminek, pieprz
cukier puder do posypania
0,5 szklanki piwa
bulion warzywny:
4 marchewki
2 pietruszki
0,5 korzenia selera + 2 liście
0,5 białej części pora
2 średniej wielkości cebule
0,5 główki czosnku
10 ziarenek pieprzu
6-8 suszonych jagód jałowca
4 liście laurowe
4 suszone owoce ziela angielskiego
2 litry wody
Wszystkie warzywa na bulion, poza czosnkiem i cebulą obrać i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
Cebulę i główkę czosnku przekroić na połowę. Zarumienić na mocno rozgrzanej, suchej patelni, lub bezpośrednio nad palnikiem kuchenki. Wrzucić do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i zalać zimną wodą.
Gotować na bardzo małym ogniu do całkowitego zmięknięcia warzyw, około 4-5 godzin. Przecedzić. Odstawić na noc.
Golonkę zamoczyć w wodzie z solą (2 łyżki soli na 1 litr wody). Odstawić na noc.
Następnego dnia golonki opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Zalać zimnym bulionem i gotować na małym ogniu do czasu aż mięso i skóra będą miękkie (2-3 godziny od zagotowania).
Kiszoną kapustę odcisnąć i pokroić (jeżeli jest bardzo kwaśna, najpierw opłukać).
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pora pokrojonego w półplasterki. Zeszklić. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i morele, wrzucić kapustę, podlać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić pieprzem i szczyptą kminku.
Gotową kapustę przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć golonki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 30- 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia polać golonki piwem i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)