Golonka indycza na kapuście z szybkowaru

Krzysztof
23.10.2014 21:10
Golonka indycza na kapuście z szybkowaru

Przepis

1-2 golonki indycze

1,50 kg białej kapusty

opcjonalnie ziemniaki 4- 5 sztuk

ulubione przyprawy, u mnie przyprawa do grilla (sól, czosnek , papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, gorczyca, owoc jałowca, pieprz czarny, rozmaryn, goździki, chilli, liście laurowe)

ponadto sos sojowy i pieprz syczuański

olej do obsmażenia mięsa

domowa wegeta do kapusty

Golonki myję, nacinam boki i nacieram obficie przyprawami. Odstawiam w zimne miejsce np. do lodówki na minimum godzinę.

W międzyczasie szatkuję kapustę i podgotowuję z wegetą. Odcedzam i przekładam do szybkowaru.

Golonki obsmażam na oleju i przekładam do kapusty. Gotuję 35 minut od czasu wzrostu ciśnienia .

Jeśli dodaję ziemniaki to po tym czasie odparowuję , otwieram naczynie, dodaję pokrojone ziemniaki, posypuję przyprawami i gotuję 5-7 minut od wzrostu ciśnienia.