Przepis
1-2 golonki indycze
1,50 kg białej kapusty
opcjonalnie ziemniaki 4- 5 sztuk
ulubione przyprawy, u mnie przyprawa do grilla (sól, czosnek , papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, gorczyca, owoc jałowca, pieprz czarny, rozmaryn, goździki, chilli, liście laurowe)
ponadto sos sojowy i pieprz syczuański
olej do obsmażenia mięsa
domowa wegeta do kapusty
Golonki myję, nacinam boki i nacieram obficie przyprawami. Odstawiam w zimne miejsce np. do lodówki na minimum godzinę.
W międzyczasie szatkuję kapustę i podgotowuję z wegetą. Odcedzam i przekładam do szybkowaru.
Golonki obsmażam na oleju i przekładam do kapusty. Gotuję 35 minut od czasu wzrostu ciśnienia .
Jeśli dodaję ziemniaki to po tym czasie odparowuję , otwieram naczynie, dodaję pokrojone ziemniaki, posypuję przyprawami i gotuję 5-7 minut od wzrostu ciśnienia.