Przepis
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
(składniki na 4 porcje)
- makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g)
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- ser mozzarella (1 kulka)
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić w "pół-piórka" i zeszklić na oliwie i maśle, pod koniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat.
Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła oraz pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Makaron wyłożyć na talerz, dodać tuńczyka w sosie pomidorowym, posypać startym serem mozzarella.