Spaghetti z tuńczykiem

Ewelina
29.06.2014 9:24
Spaghetti z tuńczykiem

Przepis

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

(składniki na 4 porcje)

- makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g)

- 1 spora cebula

- 3 ząbki czosnku

- przecier pomidorowy

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

- oliwa z oliwek

- łyżeczka masła

- ser mozzarella (1 kulka)

- sól, pieprz, oregano, bazylia

Makaron zagotować z dodatkiem soli. Cebulkę pokroić w "pół-piórka" i zeszklić na oliwie i maśle, pod koniec dodać sól oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Cebulka uzyska czosnkowy aromat.

Następnie dodać do cebuli odsączonego tuńczyka, podsmażyć chwilę i wlać przecier pomidorowy.

Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła oraz pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Makaron wyłożyć na talerz, dodać tuńczyka w sosie pomidorowym, posypać startym serem mozzarella.