Pyszna i chrupiąca golonka

Niezły
Obiad
31.08.2014 7:53
Pyszna i chrupiąca golonka

Przepis

Kto powiedział, że golonka to chłopskie jadło? Kobiety też lubią takie rarytasy, no oczywiście jak jest dobrze zrobione. Bardzo długo się przekonywałam, żeby ją spróbować - no i rozczarowanie :( pierwszy raz jak jej spróbowałam było jednym wielkim niepowodzeniem. Potem długo długo nic, aż musiała ją przygotować moja mamusia i była idealna ;). Dzisiaj chcę pokazać wam przepis na golonkę tylną z piwem, którą przyrządza moja połówka. Ta wersja jest ostateczną i najlepszą golonką jaką jadłam.

Składniki:

2 tylne golonki przecięte na pół ok 1 kg

2 litry bulionu

0,5 l piwa

3 kolby kukurydzy

3 łyżki masła

marynata:

1 łyżeczka kolendry

3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego jałowca

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chili

1 łyżeczka tymianku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Golonki umyć i osuszyć. Liście laurowe połamać na mniejsze części i resztę składników marynaty ze sobą połączyć, natrzeć marynatą golonki i odstawić na 12 h aby przeszły smakiem.

W dużym garnku ułożyć golonki, zalać bulionem i zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 1,5 h.

Po wyciągnięciu golonek z bulion, umieszczamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia, zalewamy je 0,5 litra piwa oraz szklanką bulionu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez 2h. Podajemy z gotowaną kukurydzą:)

Przygotowanie kukurydzy:

Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części i wbijamy drewniane szaszłyki, posypujemy solą i masłem.