Sałatka z figami i kozim serem Składniki (1-2 porcje): 1 figa kilka garści roszponko 50 g roladki koziej garśc jeżyn 1/4 szklanki siekanych migdałów, pestek dyni i pestek słonecznika Składniki na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek – najlepiej o smaku pomarańczowym, jeżeli takiej nie macie, to dodajcie jeszcze 1 łyżkę soku z pomarańczy 1 łyżeczka oleju z pestek dyni 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie: Widząc je od razu dodaję je w głowie do owsianek, komponuję z serami i bazyliowym pesto, dodaję do koktajli i układam na grzankach. Jeżeli lubicie słodkawy posmak w sałatkach do dressingu możecie dodać trochę miodu, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. to egzotyczne owoce, których czas właśnie nastał i możemy dostać je również w sklepach w Polsce. Najbardziej lubię je jednak w zieleninie, z innymi wspaniałymi dodatkami. Sprawdzone! Figi z kozim serem – mariaż idealny U nas jeszcze nie rosną, ale są na tyle smaczne i wartościowe, że warto ten sezon wykorzystać. Dodajcie do tego jeżyny i prażone orzechy, a nie będziecie mogli oderwać się od talerza! Dodajcie do niej jeżyny i pyszny sos, a nie będziecie potrafili się jej oprzeć. W misce układamy roszponkę, pokrojone w ósemki figi i jeżyny.