Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella

Dorota
Przetwory
26.10.2018 18:55
Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella

Na pieńku stoi wazonik wyszperany za grosze na targu staroci, a w wazoniku igliwie kupione w kwiaciarni (zabijcie, ale nie pamiętam, jak się ono nazywa!) i kilka gałązek zebranych podczas spaceru. Pasteryzacja na sucho trwa około 30-40 minut i po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy przetwory w piekarniku na kolejne 30 minut, by wystygły. Domowa czekośliwka bez cukru jest najlepsza – naprawdę nie ma po co dosładzać słodkich owoców, tym bardziej, że w tej wersji słodzimy je również dynią. O ile nutelli nie lubię (tak, wiem, jestem chyba jedyną osobą na świecie!), to czekoladowe powidła śliwkowe mogłabym wyjadać ze słoika łyżką i nigdy mi się nie znudzą. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, układając je na blasze w ten sposób, aby się ze sobą nie stykały. Wszyscy pewnie już znają czeko-śliwkę, czyli śliwkową, zdrową nutellę – bo te powidła w smaku przypominają delikatni właśnie ten popularny czekoladowo – orzechowy krem. W tle leży szalik zakupiony w Primarku, po prawej ustawiłam kawełek pieńka, który spiłował dla mnie specjalnie mój kochany Tato. Nie miałam za bardzo czasu na stylizację, więc wykorzystałam parapet przy oknie – który jest pokryty drewno-podobną okleiną. Teraz możecie albo wstawić je do garnka z wodą (do 3/4 wysokości przetworów) albo wybrać metodę pasteryzacji w piekarniku, którą osobiście wolę. Ilość porcji: ok. 3-4 słoiki Składniki: 2 kg śliwek węgierek ½ małej dyni hokkaido 2 łyżki prawdziwego kakao Przygotowanie: Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. A już rozsmarowane na świeżym, upieczonym w domu chlebie to istna poezja..i tak najczęściej znika pół bochenka. Nie stosowałam w tym wypadku żądnego dyfuzora (nie był potrzebny), ani odbijających blend. Po tym czasie, wciąż gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce na blacie do całkowitego ostygnięcia. Wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 godziny, uważając, aby powidła nie przywarły. Przepis na ten dżem jest niesamowicie prosty, a najwięcej zachodu w wykonaniu zajmuje wypestkowanie śliwek. A w ten sposób powidła mają mniej kalorii, co oznacza, że można zjeść ich więcej. Cała stylizacja i sesja zajęły mi w tym wypadku dosłownie kilka minut. Zależało mi na szybkiej akcji i wyjątkowo robiłam zdjęcie z ręki, bez statywu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://flymetothespoon.com/pl/czekosliwka-dyniowa-powidla-z-dynia-czyli-zdrowa-nutella/