Składniki (2-3 porcje): 2 polędwiczki z indyka składniki na marynatę: sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, tymianek (1 łyżeczka), suszone płatki chilli (1 łyżeczka), ziarna kolendry zmiażdżone w moździeru (1 łyżka) 2 zabki czosnku 1/2 małego pora 200 g kurek 4-5 gałązek świeżego musztardowca (opcjonalnie) 2 garście świeżego szpinaku 100 g zielonej fasolki 1 łyżka masła só, pieprz, świeży rozmaryn Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę, dodajemy składniki marynaty i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Wykorzystując sezon na moje ukochane pomarańczowe grzyby na stół wskoczyła u mnie ostatnio ta potrawka z indyka z kurkami i fasolką szparagową. Indyka możecie zastąpić piersią lub polędwiczką z kurczaka, ale polecam jednak mięso indycze – jest delikatniejsze i bardziej pasuje do tego dania. jeżeli chcecie, aby danie było bardziej treściwe możecie dodać do niego kaszę jaglaną lub gryczaną albo podawać z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Pyszny lekki sos robi się sam podczas smażenia na wolnym ogniu, a kurki dodane na sam koniec puszczają trochę soku. Potrawka z indyka z kurkami i fasolką szparagową Jezeli jednak go nie znajdziecie, dajcie odrobinę więcej rozmarynu i szpinaku albo po prostu zrezygnujcie z tego składnika. Dodajemy mięso i smażymy na średnik ogniu około 10-15 minut, aż będzie usmażone w środku. Jednogarnkowe danie z kurkami, fasolką szparagową i indykiem Dania jednogarnkowe są najlepsze! Najczęściej jest to indyk, którego dodaję do sałatek lub tworzę z niego różne dania jednogarnkowe. Fajnie, jeżeli uda Wam się zdobyć musztardowca – ja swój dostałam od znajomej, która hoduje go na ogródku.