Błyskawiczna domowa masa makowa Składniki: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g erytrolu lub cukru 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu Skórka z 1 pomarańczy 50 g siekanych orzechów włoskich 50 g siekanych migdałów lub migdałów w płatkach 50 g rodzynek lub suszonych śliwek Przygotowanie: Mak połączyć z mlekiem, erytrolem lub cukrem, miodem, masłem w garnku. A od kiedy dostępny jest w sklepach mielony mak zrobienie domowej masy makowej pełnej aromatów świąt jest jeszcze prostsze. Jeżeli chcecie zrobić w te święta makowca albo seromak to na pewno przyda Wam się ta szybka domowa masa makowa – bez mielenia, prościej! Dobre, bo domowe! We własnoręcznym przygotowywaniu swoich własnych przetworów, dżemów, powideł czy kremów najlepsze jest to, że mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do słoiczka czy na talerz. W sklepach bez przeszkód możemy już kupić mielony mak, więc zrobienie swojej masy jest coraz prostsze. Najlepsza jest taka własnoręczna, zrobiona od podstaw…no właśnie, w sumie ni musi być całkiem od podstaw. Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier i wszędzie przewija się cała masa podejrzanych dodatków. Ten przepis jest naprawdę banalny i łatwo go zmienić dodając swoje ulubione bakalie i tworząc najprostszą masę makową.