CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI

Magdalena
Ciasta
09.09.2019 22:56
CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 150 g miękkiego masła - 1 szklanka mąki - 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo: - ok. 400 g śliwek - 1 łyżka kaszy manny Kruszonka: - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki mąki pszennej - 50 g schłodzonego masła Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto budyniowe ze śliwkami Sezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/09/ciasto-budyniowe-ze-sliwkami.html