piekarnik nastawić na 180*C, blachę wyłożyć papierem do pieczeniaJj masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie połączyć z masą jajeczną i bakaliami. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd 125 g miękkiego masła90 g ksylitolu/eryrtolu/cukruszczypta soli1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka ciemnego kakaona czubek noża sody oczyszczonej180 g mąki orkiszowej150 g orzechów, żurawiny i posiekanej czekoladyPrzygotowanie: Układać w dość dużych odstępach na blaszce, lekko spłaszczać piec 12 minut w 180*C studzić na kratce. Przechowywać w metalowym lub szklanym pojemniku z zamknięciem SMACZNEGO ! Pyszne maślane, kruche ciasteczka nafaszerowane kawałkami czekolady, żurawiny i orzechów. Ciasto podzielić na 12 równej wielkości kawałków i wilgotnymi dłońmi formować kulki.