Muffiny migdałowe bez mąki z malinami i borówkami Składniki (około 10 babeczek): Suche: 1,5 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/3 szklanki erytrolu lub ksylitolu 3 łyżki kakao Mokre: 5 łyżek oleju rzepakowego lub kokosowego 4 duże jajka (temperatura pokojowa) 7-10 łyżek mleka roślinnego lub zwykłego maliny i borówki – około 100 gram Przygotowanie: Pełne zdrowych tłuszczy i letnich owoców – muffiny migdałowe bez mąki z malinami i borówkami – paleo, keto, bezglutenowe, bez cukru, bez nabiału – bez wyrzutów sumienia. Będą też idealne dla osób z celiaklią lub unikających glutenu z innych powodów i jak zwykle – nie zawierają dodatku białego cukru ani nabiału. Bez użycia mąki można stworzyć pyszne muffinki z gatunku tych cięższych, zbitych, ale ach – jakich pysznych! Wykładamy do foremek na muffinki – najlepiej silikonowych – aż do samego końca (muffinki niewiele urosną). W moim przepisie zastąpiłam mąką migdałową i kokosową zwykłą mąkę – uzyskując danie niskowęglowodanowe, zgodne z dietą paleo czy ketogeniczną. Oczywiście są mocno kaloryczne, ale zawierają w sobie też ogromną ilość wartościowych składników odżywczych, co powoduje, że zdecydowanie warto włączyć te tłuszcze nienasycone do swojej diety. Wykorzystuje je pod każda postacią – od orzechów począwszy, przez wszelkie masła i musy, na mące skończywszy.