Lody z białym winem i grillowane brzoskwinie

Dorota
Desery
08.06.2020 9:36
Lody z białym winem i grillowane brzoskwinie

Sur organic)* 100 g erytrolu lub cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: W misce umieszczamy słodką śmietankę i erytrol i obijamy trzepaczką (najlepiej wykorzystać mikser lub blender z trzepaczką) około 3 minuty, dodajemy wino i mieszamy jeszcze 3-4 minuty aż delikatnie zgęstnieje – masa będzie nadal dość płynna, ale bardziej puchata. Możecie podać je oczywiście z innymi owocami (może truskawki?) albo zjeść całkiem solo, ale podane na talerzyku z ciepłą brzoskwinią tuż obok, delikatnie rozpuszczające się przy jej powierzchni – właśnie ten kontrast temperatur jest idealny. Rozgrzewamy patelnię grillową – w razie potrzeby delikatnie skrapiamy ją oliwą z oliwek, układamy na niej kilka gałązek tymianku a na nich kładziemy środkiem w dół brzoskwinie i grillujemy około 2-3 minut. Może się okazać, że będą się one musiały odrobinę ocieplić, aby było je łatwiej nakładać – dobrze wyjąć je z zamrażarki na 5 minut przed podaniem. Lody można podać również z jagodowymi owocami (truskawki, borówki, maliny), które uprzednio namoczycie w białym winie na kilka godzin – wtedy deser będzie jeszcze bardziej obłędnie winny! Czy jest coś, co bardziej krzyczy: lato!, niż delikatne lody z białym winem podane z grillowanymi brzoskwiniami i oprószone tymiankiem? Sprawdzą się jednak idealnie na letnim pikniku z kieliszkiem prosecco lub białego wina w dłoni. Ja do ich przyrządzenia wykorzystałam wino Cono Sur Organic Chardonnay – to wino wyprodukowane z ekologicznie uprawianych winogron certyfikowanych przez BCS Öeko Garantie GmbH. Jeżeli jakimś cudem zostanie Wam wino (do gotowania smakuje idealnie 😉 ) to wykorzystajcie je do zrobienia kaszotto ze szparagami albo czarnego risotto z morelami i kurkami. Właśnie on kojarzy mi się z latem ta bardzo, a robi się przecież coraz cieplej! Składniki na lody (0,5 l): 250 ml śmietanki kremówki 250 ml białego wina wytrawnego (u mnie Cono Ma cytrusowy aromat, dzięki czemu świetnie pasuje do lodów – ale możecie oczywiście wykorzystać każde inne wytrawne wino.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/lody-z-bialym-winem-i-grillowane-brzoskwinie-z-tymiankiem/