Krewetki z pesto z rukoli i spaghetti cukiniowym Składniki (1 porcja): 8 krewetek ½ cukinii, startej w spiralizerze garść szpinaku 1 pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych kilka listków świeżej rukoli Składniki na pesto: 1 ząbek czosnku garść rukoli 1 łyżka słonecznika 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Te krewetki z pesto z rukoli i spaghetti cukiniowym to pomysł na szybką, lekka kolację bez węglowodanów, keto i paleo. Każde pesto stanowi świetny dodatek do wielu dań, można też dowolnie zmieniać jego konsystencję na bardziej gęstą (tworząc pastę) lub lejącą. Po 2 minutach dodajemy makaron z cukinii i pesto, smażymy około 2 minuty. Zawsze jak mam zioła lub sałaty, których żywot zaraz się kończy, ale korzystam też z naci nowalijek – liście marchwi, rzodkiewki. Delikatne, lekie danie dietetyczne Pesto robię co najmniej 2 razy w tygodniu. Dodajemy na patelnię szpinak i pomidorki i smażymy chwilę, aż pomidorki zaczną puszczać sok.