Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Dorota
Boże Narodzenie
12.12.2018 20:06
Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 3 łyżki erytrolu lub cukru 1 łyżeczka cynamonu 7 g suchych drożdży 160 ml mleka podgrzanego do 36°C 1 jajko 30 g roztopionego masła ½ łyżki oleju Składniki na farsz: 1 szklanka daktyli 3 łyżki cynamonu 2 łyżki kardamonu ½ szklanki wody ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowe, migdały, włoskie 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z erytrolem, solą, drożdżami i cynamonem. Przepis na ten wieniec drożdżowy jest prosty, a wykonaniu pomogą Wam zdjęcia z przygotowania krok po kroku – więc na pewno sobie poradzicie! Pyszne jest też następnego dnia – wtedy dobrze jest włożyć je na sekundę do piekarnika lub mikrofali i zjadać cieplutkie, najlepiej z kawą, kakao, herbatą lub mlekiem. Dzięki temu rano potrzebuję maksymalnie godziny na upieczenie pysznego, pachnącego drożdżowego wypieku w sam raz na śniadanie do porannej kawy. Na tych zdjęciach, na których widać dłonie – to moje 🙂 Takie nocne drożdżówki są najlepsze – wcześniej nigdy nie chciało mi się czekać na to aż wyrośnie i bardzo rzadko piekłam ten rodzaj ciast. I gwarantuje Wam, że upieczony na Boże Narodzenie zrobi furorę na świątecznym stole. Rano wystarczy wyjąć je z lodówki na chwilę, aż wróci do temperatury pokojowej, chwilę wyrobić, uformować i już można piec! A pomyśleć, że kiedyś wydawało mi się, że nie lubię drożdżówek – wydało się, że po prostu nie jadłam dobrych. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Czarnym styropianem zakryłam tez przestrzeń między górną częścią zdjęcia a światłe – tak, aby wpadało tylko na wieniec. Mąkę dodatkowo nieco rozsypałam – tym bardziej, że formowałam ciasto na samym tle. Użyłam też pół na pół mąki pszennej z pszenną pełnoziarnistą i wyszło przepysznie. W dwie maluteńkie i urocze miseczki, które kocham miłością wielką (kupione za grosze na targu staroci) wrzuciłam mąkę i część nadzienia. Obie części odwracamy tyłem do siebie i zaplatamy warkocz – tak, aby cynamonowe warstwy były na zewnątrz. Nadzienie jest pełne cynamonu i kardamonu, więc smakiem przypomina szwedzkie kannnelbullar (na które przepis znajdziecie tutaj) albo cinammon rolls. Od kiedy spróbowałam ciepłej, pysznej, mięciutkiej drożdżówki w mojej ulubionej kawiarni we Wrocławiu wpadłam na amen. Zdjęcie robiłam w świetle naturalnym, ze statywu z loty ptaka, czyli w formie typowego flat lay. A z niego powstał ten świąteczny drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami. To dzięki temu, że to ciasto drożdżowe rośnie w nocy w lodówce. Teraz na pewno uda Wam się uformować piękne świąteczne ciasto! Daktyle blendujemy z przyprawami i wodą na gładką pastę. Ciasto wyrabiamy chwilę ręką i wałkujemy na kształt prostokąta. Do ciasta zamiast cukru dałam jak zwykle erytrol, ale oczywiście na cukrze też wyjdzie. Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania dotyczące całego procesu, zdjęcia lub przepisu – piszcie śmiało w komentarzach! Zaczęłam jeść i piec – najczęściej na mące pełnoziarnistej. Mam nadzieję, że opis przygotowania i formowania wieńca jest dla Was jasny, ale żeby ułatwić sprawę przygotowałam dla Was zdjęcia całego procesu krok po kroku. Taki jak na zdjęciu..a właśnie, chcecie wiedzieć jak je zrobiłam? Aż w końcu uplotłam z tego mięciutkiego ciasta piękny warkocz. Przenosimy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/drozdzowy-wieniec-cynamonowy-z-czekolada-i-orzechami/