Markizy herbaciane z kremem jaglanym

Dorota
Ciasta
04.03.2020 20:17
Markizy herbaciane z kremem jaglanym

Składniki na krem (do ciastek zużyjemy około ¼ kremu, który powstanie z tych składników, pozostały możecie zjeśc łyżeczką 😉 ): ½ szklanki suchej kaszy jaglanej 1½ szklanki naparu z 3 łyżek herbaty Earl Grey ½ szklanki mleka owsianego lub krowiego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki erytrolu 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Herbatę rozdrabniamy w palcach. Ilość porcji: 15 – 20 Składniki na ciasteczka: 200 g mąki orkiszowej + 1-2 łyżki do podsypania 4 łyżeczki czarnej herbaty Earl Grey 5 łyżek erytrolu lub cukru ½ łyżeczki soli skórka starta z 1 pomarańczy 120 g zimnego masła Idealne zdrowe markizy do herbaty albo kawy Właśnie zdałam sobie sprawę, że w sumie wyszły mi z tego markizy herbaciane z kremem jaglanym! Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości (około 30 minut) w naparze z herbaty i 1/2 szklanki mleka, razem z erytrolem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii, rozwałkowujemy na około 1 cm grubości, w miarę potrzeby podsypując mąką. Kasz jest zblendowana i tworzy cudny krem, nie czuć w ogóle, że ją jecie, więc to świetny sposób na jej przemycenie! 😉 Ciasteczka herbaciane z kremem jaglanym – czyli zdrowe markizy orkiszowe Postanowiłam użyć jej cudny aromat i wyczrowałam ciasteczka herbaciane z kremem jaglanym. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do herbaty albo kawy – a pamiętajcie, że tuż za rogiem jest Dzień Kobiet, no a już 5 marca Dzień teściowej! Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/ciasteczka-herbaciane-z-kremem-jaglanym/