Składniki na 10 bułeczek Zaczyn: - 20 g drożdży świeżych - 100 ml ciepłej wody - 1 płaska łyżeczka cukru Ciasto: - 500 g mąki pszennej typ 450 - 220 ml cydru w temperaturze pokojowej - 1 jajko kl L (możemy ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać to ujęte jajko z mlekiem - będzie potrzebne nam do posmarowania bułeczek) - 1 płaska łyżeczka soli - 40 g masła roztopionego i ostudzonego - odrobina jajka roztrzepanego do posmarowania bułeczek - mak/kminek do posypania bułek 1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. Słone Bułeczki Na Cydrze Pyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku, a nam się tak spodobały, że będę je często piec Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy bułeczki.