Zapraszam do wypróbowania również tych przepisów na granolę: – błyskawiczna granola z patelni – domowa granola orzechowa – domowa granola z rabarbarem – granola jabłkowa z orzechami – domowa granola waniliowa Składniki: – 300g płatków owsianych (bezglutenowych) – 120g orzechów włoskich – 100g kaszy gryczanej – 60g wiórków kokosowych – 30g nasion chia – 3 łyżki oliwy (oleju) – 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego – 2 łyżki kakao – 1/3 łyżeczki soli Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Na moim blogu znajdziecie wiele propozycji na granole (linki zamieszczam poniżej), lecz tym razem mam coś nietypowego. Oliwę, sól, miód, kakao mieszamy i podgrzewamy na patelni, by miód/syrop się roztopił. Po tym czasie granole mieszamy na blasze i pieczemy kolejne 10 minut. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów.