Risotto z kurkami i morelami z czarnym ryżem Składniki (2 porcje): 3/4 szklanki czarnego ryżu – można tez użyć zwykłego ryżu arborio 2 łyżki masła 1/4 białej części pora 2 zabki czosnku 200 g kurek 5 moreli świezy rozmaryn, sól, pieprz i tymianek 3/4 szklanki białego wina 1,5 – 2 szklanki gorącej wody lub bulionu 2 łyżki parmezanu kiełki groszku lub natka pietruszki Przygotowanie: W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła, smażymy pociekany czosnek i por przez około minutę, dodajemy suchy ryż i smażymy jeszcze minutę. W zalezności od dodatków dodajemy je na różnym etapie – te, które wymagają długiego gotowania możemy podsmazyć już z suchym ryżem (np. dynia, batat), inne dodajemy np. w połowie gotowania (cukinia) albo pod sam koniec (kurki). Tym razem chciałam tych dwojga bohaterów połączyć w kremowym risotto, ale zabrakło mi ryżu arborio, więc powstało czarne risotto z kurkami i morelami – z czarnym ryżem. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulkę, dodajemy suchy ryż – najlepszy jest arborio, możecie wykorzystać ewentualnie właśnie ryż czarny. Kiedy stanie się już miękki, ale nie rozgotowany (ma być al dente) i wsiąknie cały bulion, ściągamy garnek z gazu, dodajemy masło i parmezan. Następnie stopniowo dodajemy wodę i bulion i gotujemy łącznie około 30-40 minut, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany (al dente). Okazuje się, że nie tylko dla jego wyjątkowego wyglądu (zobaczcie, jak pięknie komponuje się z kurkami!). Dodajemy kurki (w miare potrzeby pokrojone), morele pokrojone na ćwiartki, pieprz i tymianek i gotujemy pod przygtyciem 3 minuty. Ja dodaję wodę zamiast bulionu, kiedy do mojego dania dodaję delikatne w smaku składniki – wyrazisty smak bulionu mógłby je przytłoczyć. Doskonale łączą się z tymiankiem, rozmarynek czy pomidorami, ale nie tylko! Wiecie, że starożytnych Chinach był nazywany ryżem zakazanym – mógł go jeść tylko Cesarz i urzędnicy państwowi, a dla zwykłych obywateli był zakazany. Czarny ryż jest pod tym względem dużo bardziej wartościowy, niż jego biała odmiana. Zawiera on ogromną ilość antyocyjanów – one właśnie czarną barwę po ugotowaniu zmieniają w ciemny fiolet. Ten ryż zawiera ponadto dużo błonnika, pierwiastków takich jak cynk, żelazo czy betakaroten.