Składniki na około 14 placuszków: Ciasto: 220 g serka homo straciatella 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek cukru (w tym 2 waniliowego) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Na polewę czekoladową: około 25 gr masła/margaryny 2 czubate łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek cukru ewentualnie 1 łyżka zimnego mleka 1. 2. Na rozgrzanej patelni która jest tylko spryskana olejem wykładam niewielkie porcje ciasta i smażę na małym ogniu najpierw pod przykryciem około 2 minutki, a potem odkrywam patelnie i kiedy wierzch placuszków jest całkiem ścięty przewracam je na druga stronę. Jeśli polewa zaczęła by wam się warzyć czyli oddzielił by się tłuszcz od reszty to dolewamy wtedy łyżkę zimnego mleka i mieszamy całość aż powróci do odpowiedniej konsystencji (lejącej gładkiej czekolady).