Wieniec Makowy

Iwona
Boże Narodzenie
17.11.2017 18:08
Wieniec Makowy

Składniki na 1 wieniec: - 230 g mąki pszennej - 12 g świeżych drożdży - 80 ml ciepłego mleka - 1 duże żółtko - 35 g masła - 50 g cukru - szczypta soli - esencja waniliowa Nadzienie makowe: - 130 g maku mielonego - około 1/3 szkl wody - 30 g cukru - 2-3 łyżki miodu - 1/2 łyżki masła - 1 białko - aromat migdałowy (do smaku) - orzechy, rodzynki, żurawina Lukier: - 1/2 szkl cukru pudru - 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. 2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Wieniec Makowy Przepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/11/wieniec-makowy.html