Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. około 1 kg ziemniaków 2 jajka średnia marchew cebula 4 łyżki mąki pszennej sól Na sos myśliwski: 250 g pieczarek 300 g kiełbasy 2 ogórki kiszone cebula szklanka bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka mąki sól, pieprz, papryka wędzona Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Składniki na placki ziemniaczane z sosem myśliwskim (wychodzą około 4 duże placki): Następnie z miski zlewamy wodę, a na dnie powinna pozostać skrobia, którą dodajemy z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki i cebulę ścieramy na miazgę w maszynce albo na tarce. Jeśli nie radzimy sobie z przekładaniem placka na drugą stronę, można smażyć małe placuszki, również będzie pysznie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 15-20 cm. Jest to też bardzo tania wersja sosu myśliwskiego z pieczarkami i kiełbasą zamiast grzybów suszonych i dziczyzny, ale nie znaczy to, że nie jest smaczny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ogórki, przyprawy, a także rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody mąkę. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody.