Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance

Monika
Dania mączne
03.09.2019 21:36
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance

Składniki: (szklanka 250 ml, wielkość naczynia do pieczenia 5 l) - Mąka pszenna 500 g ( użyłam typ 650) - Mąka żytnia 300 g ( użyłam typ 720) - Maślanka 2 szklanki ( 500 ml) - Woda letnia 70 ml - Drożdże świeże 30 g - Miód łyżeczka - Sól dwie łyżeczki Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2019/09/domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka-na.html