Kolorowa sałatka ryżowa

Ewelina
Sałatki
27.06.2014 20:55
Kolorowa sałatka ryżowa

Przepis

Składniki (dla 2-4 osob):

1 saszetka ryżu (100g)

pół słoiczka suszonych pomidorów

1 średnie awokado

pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka świeżo starej gałki muszkatołowej(lub suszonej)

300g piersi z kurczaka

garść obłuskanych nasion słonecznika

1 kulka sera mozarella

garść listków świeżego tymianku lub innych preferowanych swieżych ziół

2 łyżki soku z cytryny

świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz

po 1 łyzeczce suszonego oregano i imbiru do piersi z kurczaka

oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz) do smażenia

Dressing:

1/5 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być również oliwa z oliwek)

1/5 szklanki octu balsamicznego

2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego)

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta ostrej papryki i słodkiej papryki, szczypta brązowego cukru, kurkumy oraz świeżo zmielona sól i pieprz

po 1 łyżeczce kolendry i gorczycy przetartej w moździerzu

Przygotowanie:

Ryż sporządzamy według instrukcji na opakowaniu, a kolejno studzimy. Z podanych składników sporządzamy dressing, dokładnie je mieszamy, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Główki czosnku siekamy bardzo drobno. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu pod przykryciem, gdy liście się rozmrożą odparowujemy wodę zwiększając gaz, gdy woda odparuje dodajemy posiekany czosnek i całość jeszcze chwilę dusimy kilka razy mieszając na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia. Odsączone z oleju suszone pomidory, awokado oraz mozarellę kroimy w dość długie i reguralne paski. Paski awokado łączymy z sokiem z cytryny( aby zapobiec jego ciemnieniu). Rozdrobnione surowce również odkładamy na bok.

Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną wodą, odsączamy na papierowym ręczniczku i kroimy w dość reguralną kostkę. Dobrze wysuszone kawałki piersi łączymy z suszonym imbirem i oregano oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej warstwie oliwy na patelni smażymy na średnim ogniu po kilka kawałków piersi z kurczaka aż do osiągnięcia złocistego koloru z jednej i drugiej strony powierzchni każdego kawałka. Po usmażeniu kawałki mięsa możemy je odsączyć od tłuszczu na papierowym ręczniku(jednak nie jest to konieczne), a kolejno odstawiamy do ostudzenia.

W dość głębokiej misce delikatnie mieszamy wszystkie składniki wraz z dressingiem, dodajemy ziarna słonecznika oraz świeże zioła. Sałatkę finalnie doprawiamy do smaku i przekładamy ją do mniejszego naczynia. Najlepiej zostawić ją na ok.1-2h. w lodówce w celu przegryzienia się wszystkich smaków. (Jeżeli chcemy sporządzić większą ilość sałatki należy po prostu wykorzystać dwukrotnie większą ilość składników) Smacznego(: