Przepis
Składniki:
2 duże tortille lub 4 mniejsze (użyłam dwóch o średnicy 30 cm)
200 g sera cheddar
ok 400 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1/3 puszki kukurydzy
sos barbecue
sól, pieprz, słodka papryka
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w około jedno centymetrową kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Usmażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Cebulę przekroić na połowę i pokroić w pióra lub półplasterki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej się roztopi).
Tortille posmarować sosem barbecue. Jeden placek ułożyć na dużej, rozgrzanej patelni (użyłam grillowej) sosem góry. Posypać połową startego sera. Nałożyć usmażoną pierś z kurczaka, cebulę i kukurydzę. Posypać resztą startego sera. Przykryć drugą tortillą. Przycisnąć dłonią.
Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi. Aby przełożyć tortillę na drugą stronę najłatwiej przykryć ją dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Zsunąć tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmażyć do roztopienia się sera i zarumienienia.
Gotową quesadille pokroić na cztery lub sześć kawałków.
Smacznego :)