Kolorowa sałatka

Ewelina
Sałatki
11.12.2014 18:52
Kolorowa sałatka

Przepis

Składniki:

1 jabłko

1 pomarańcza

2 mandarynki

1 banan

3 plastry ananasa

1 puszka kukurydzy

1 ugotowana marchewka

4 pieczarki

kilka sztuk moreli

5 dag rodzynek

1 łyżka rumu (niekoniecznie)

Sos:

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oleju

1 łyżka musztardy

2 łyżki miodu

odrobina słodkiej papryki

1 łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Rodzynki namoczyłam w rumie (dla lepszego aromatu). Można rodzynki namoczyć w wodzie. Morele pokroiłam w paseczki, dodałam odciśnięte rodzynki i pokrojonego w kosteczkę ananasa.

Mandarynki i pomarańczę obrałam ze skórki, wyfiletowałam i oczyściłam z wewnętrznych błon i pokroiłam w cząsteczki. Dodałam rozdrobnione jabłko i pokrojonego banana.

Podobnie postąpiłam z warzywami. Pokroiłam w kosteczkę marchewkę i pieczarki. Dosypałam odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną paprykę. Wszystko przełożyłam do jednej miski.

Wymieszałam wszystkie składniki sosu, żeby się dobrze połączyły i tym sosem polałam sałatkę. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

Po schłodzeniu składniki sałatki nabrały niepowtarzalnego smaku.