Przepis
Składniki:
1 jabłko
1 pomarańcza
2 mandarynki
1 banan
3 plastry ananasa
1 puszka kukurydzy
1 ugotowana marchewka
4 pieczarki
kilka sztuk moreli
5 dag rodzynek
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
Sos:
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
odrobina słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
Wykonanie:
Rodzynki namoczyłam w rumie (dla lepszego aromatu). Można rodzynki namoczyć w wodzie. Morele pokroiłam w paseczki, dodałam odciśnięte rodzynki i pokrojonego w kosteczkę ananasa.
Mandarynki i pomarańczę obrałam ze skórki, wyfiletowałam i oczyściłam z wewnętrznych błon i pokroiłam w cząsteczki. Dodałam rozdrobnione jabłko i pokrojonego banana.
Podobnie postąpiłam z warzywami. Pokroiłam w kosteczkę marchewkę i pieczarki. Dosypałam odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną paprykę. Wszystko przełożyłam do jednej miski.
Wymieszałam wszystkie składniki sosu, żeby się dobrze połączyły i tym sosem polałam sałatkę. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu składniki sałatki nabrały niepowtarzalnego smaku.