CZWARTEK: PIECZONE PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM

Agnieszka
Obiad
29.08.2019 11:22
CZWARTEK: PIECZONE PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM

Łatwe Liczba porcji: 3 lub 4 mniejsze Składniki: - 4 udka z kurczaka - 1 szklanka kaszy pęczak - 1 mała cebula drobno posiekana - 1 ząbek czosnku drobno posiekany - Garść suszonych grzybów lub 3-4 boczniaki - 1 szklanka wytrawnego wina - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - 3 łyżki siekanej natki pietruszki - 1 łyżka drobno posiekanej papryczki chili (według uznania) - 3 łyżki oleju - Sól i pieprz Przygotowanie: Wysyp na niego cebulę, a po chwili grzyby (suszone lub pokrojone w mniejsze kawałki boczniaki) i smaż 4-5 minut aż cebula się zeszkli. Kiedy skórka usmaży się na złoto przewróć udka na drugą stronę i smaż przez 2-3 minuty. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego udka z kurczaka skórką do dołu. Po tym czasie wyjmij pęczotto z piekarnika i przekłuj udka szpikulcem (np. wykałaczką). Jeśli jest mętny wstaw rondel do piekarnika jeszcze na 5 minut. Przełóż udka z patelni do rondla z kaszą. Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. Krok 3 Wyjmij pęczak z piekarnika, odkryj. Kiedy piekarnik nagrzewa się, rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sok, danie jest gotowe. Zalej kaszę dwiema szklankami wody, wsyp łyżeczkę soli, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-pieczone-peczotto-z-kurczakiem/