Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg malin – 2 łyżeczki esencji z wanilii – 4 łyżki nasion chia – sok z jednej cytryny – 150 g brązowego cukru lub innego zamiennika cukru – 1szklanka wody Maliny dokładnie myjemy. Zazwyczaj na śniadanie jem owsiankę, ale lubię czasami zrobić wyjątek i zjeść coś innego np. grzankę z domowym dżemem malinowym z nasionami chia. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Kiedy robimy sami dżem, smakuje on jak owoc, z którego pochodzi, nie jest zbyt słodki, wszystko jest w nim idealne. Następnie wsypujemy nasiona chia i wlewamy sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Gdy dżem nam zgęstnieje ściągamy go z ognia i dodajemy esencję z wanilii. Dżem, który prezentuje jest łatwy do zrobienia, więc z pewnością każdy sobie poradzi! A w okresie gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców, pod ręką będziemy mieli smaczny, zdrowy dżem. Dlatego nie zrażajcie się tym, że sobie nie poradzicie, bo to jest nie prawda! Domowy dżem malinowy z nasionami chia. Domowy dżem malinowy z nasionami chia. Chia jest również bogate w błonnik i białko. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka.