Przygotować formę prostokątną do zapiekania, na dno wyłożyć trochę beszamelu i rozprowadzić, wyłożyć płaty lazanii, na lazanię wyłożyć 1/3 sosu mięsno-warzywnego, równo rozprowadzić, posypać trochę serem, ułożyć płaty, na płaty kilka łyżek beszamelu i rozprowadzić tak żeby pokryć cienką warstwą płaty,czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tak, żeby były 3 warstwy sosu i na wierzchu płaty lazanii, wierzch polać beszamelem. Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 cukinia 1 kg mięsa (wołowo-wieprzowe) 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów pomidorów 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Na patelnię dodać mięso, i smażyć rozdrabniając łyżką przez ok 10 minut, aż się wytrąci woda i trochę odparuje, do mięsa dodać warzywa, passatę i pokrojone pomidory, oregano, sól i pieprz, smażyć ok 5 minut. Na patelni rozgrzać olej - dodać cebulę chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchewkę i czosnek, smażyć 10 minut, dodać cukinię i smażyć kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas. 1 szklanka rosołku 1 szklanka mleka sól, pieprz, duża szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera żółtego 2/3 opakowania płatów do lazanii Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, lazanię pokroić w drobną kostkę ( albo zetrzeć na grubej tarce).