Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła Jak co roku moje krzaczki bardzo pięknie owocowały i w związku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Dodatkowo: 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim borówki. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.