24x34 cm Składniki na ciasto: - 160 g mąki Szymanowskiej typ 480 od Polskie Młyny - 8 jajek - 1 szklanka cukru trzcinowego - 60 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 500 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki 30% - 12 szt czekoladek typu michałki Dodatkowo: - około 500 g borówki amerykańskiej - 1 galaretka przeźroczysta 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ciasto z blaszką zrzucamy z wysokości około 30 cm na ziemię i odkładamy do przestudzenia. Miksujemy do połączenia się składników nie dłużej, żeby nie zrobiło się nam masło ;-) Masę dzielimy na dwie części 70/30. 3. Na jeden blat ciasta wykładamy większą część masy z borówkami, nakrywamy drugim blatem. Na wierzchu smarujemy pozostałym kremem, rozkładamy na nim borówki i wstawiamy do lodówki. Michałki ścieramy na tarce na małych oczkach lub drobno kroimy. Jak galaretka zacznie już tężec to wykładamy ją na masę z borówkami. Teraz albo mieszamy drewnianą łyżką, albo jak wolę ja mikserem na niskich obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy na nią ciasto, górę wyrównujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Po weekendzie zapraszam na ciasto :-)