Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę 8 ząbków czosnku, posiekanych 2 cebule, pokrojone w kostkę 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego 1×400 ml puszka mleka kokosowego 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 duża czerwona / zielona papryka, pokrojona w kostkę 2 papryczki chili, posiekane 3 łyżki keczupu 4 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na większym ogniu olej i masło, włóż wołowinę i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. English version Beef stew with coconut milk (8 servings) Ingredients: 1 tbsp of butter 1 tbsp of vegetable oil 1 kg stewing beef, chopped into 2 cm dice 8 garlic cloves, crushed 2 onions, chopped 5 ripe tomatoes, diced brown sugar, salt and pepper to taste 2 bay leaves 1 cup beef or chicken stock 1×400 ml can of coconut milk 4 medium potatoes, cut into cubes 1 carrot, peeled and diced 1 large red/green bell pepper, diced 2 chilli peppers, chopped 3 tbsp ketchup 4 tbsp, rpeanut butter Preparation: Heat oil and butter over medium to high heat in a pot, add the beef and cook until browned of all sides. W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju w głębokiej patelni, podsmaż paprykę, ziemniaki i marchewkę do zarumienienia, a gdy mięso w gulaszu będzie już miękkie, dodaj warzywa z patelni wraz z papryczką chili. Rozpływające się w ustach mięso z papryką i ziemniakami, w sosie na bazie świeżych pomidorów, mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego- prze-py-szne! Na pozostałym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę przez minutę, dodaj pomidory i gotuj przez około 3-4 minuty po czym dodaj znowu wołowinę. Add in the beef stock and the coconut milk, bring to a boil, lower the heat, cover and simmer until the meat is fork tender about 1 ½ h stirring from time to time. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dopraw w razie potrzeby i podawaj z ulubionymi dodatkami. In the remaining fat, cook garlic cloves and onions for a minute, add tomatoes and cook for about 3-4 minutes and return the beef to the pan.