Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki pęczaku 1 mała drobno posiekana cebula 1 ząbek drobno posiekany czosnku 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Łatwe Liczba porcji: 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami. Do hamburgerów z pęczaku proponujemy Wam bułeczki upieczone z mąki pełnoziarnistej. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zalej kaszę szklanką wody (w tym wodą z namaczania grzybów). Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, gdy się zapieni, wysyp na nie posiekaną cebulę. Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Poniżej znajdziecie link do super prostego i sprawdzonego przepisu na bułeczki, które można zrobić w pół godziny. Sprawdź inne przepisy z tego menu na tydzień. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Spodobały Ci się burgery z pęczaku? Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami.