Składniki: Na biszkopt: 6 jaj mała szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 płaskich łyżek cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 8 g Na masę makową: 3/4 szklanki maku 125 g masła 2 jajka niepełne pół szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 krople aromatu migdałowego około 100 g bakalii (mix skórek, rodzynek itd) Dziś przychodzę do Was nie tylko z przepisem na pyszną delikatną roladę makową, ale również z filiżanką dobrej kawy. Ostatni etap przygotowań rolady makowej na biszkopcie: Ostrożnie rozwijamy nasz biszkopt i wykładamy na niego jeszcze ciepłą masę makową z bakaliami. Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę, odrywamy od góry papier do pieczenia i zawijamy całość ostrożnie na kształt rolady. W większym garnku rozpuszczamy masło z cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodajemy nasz mak, mieszamy. Naszą roladę z makiem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Delikatna rolada makowa (biszkoptowa) najlepiej smakuje z filiżanką dobrej kawy. Delikatna rolada makowa (biszkoptowa), to wspaniała propozycja do popołudniowej kawy, na przyjęcia lub święta. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Białka ubijamy na sztywną pianę z małą szczyptą soli. Mieszanka jasno palonych ziaren 100% Arabica pochodzących z plantacji znajdujących się w Brazylii, Kolumbii oraz Etiopii. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy stopniowo po 1 żółtku. To ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji i na pewno zachwycicie nim swoich gości. Następnie partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Już podczas mielenia wiemy, że mamy do czynienia z wysokiej jakości produktem. Następnie powoli dodajemy oba rodzaje cukru (robimy to stopniowo łyżka po łyżce). Równomiernie rozprowadzamy pozostawiając około 1-2 cm bez masy.