Marchewkowe spaghetti z kurkami i wegańską śmietanką słonecznikową

Dorota
Obiad
25.08.2019 21:58
Marchewkowe spaghetti z kurkami i wegańską śmietanką słonecznikową

Składniki na śmietankę (2 porcje): 1/2 szklanki słonecznika 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny sól Składniki na spaghetti (2 porcje): 4 średnie marchewki 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek rozmarynu sól, pieprz kiełki groszku (opcjonalnie) natka pietruszki 1 łyżka oleju lub masła Przygotowanie: Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym połączyłam kuchnię wegańską z bezglutenową i ketogeniczną i stworzyłam spaghetti marchewkowe z kurkami i wegańską śmietanką słonecznikową. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy 2/3 szklankami wody, przekładamy do blendera z sokiem z cytryny i solą. Dodajemy oczyszczone kurki (w miarę potrzeby pokrojone), smażymy 1 minutę, dodajemy marchewkowe spaghetti i smażymy jeszcze 2 minuty. Ja tylko chwilę zblendowałam ją w Nutribullecie i była już idealnie kremowa, ale niektórzy z Was będa potrzebowali jeszcze przecisnąć ją przez gazę. Stosuję je często, co możecie sprawdzić np. w tym cukiniowym spaghetti z krewetkami. Używając spiralizera robimy z niej spaghetti lub używając obieraczki – tagliatelle. Spaghetti marchewkowe z kurkami i wegańską śmietanką słonecznikową Pokazuje, że kuchnia roślinna jest niezwykle bogata i z samych roślin, nasion i zbóż można uzyskać niemal wszystkie smaki, tekstury i dania. W zależności od blendera może być konieczne przetarcie przez gazę, ja przy moim Nutribullecie nie musiałam tego robić. Idealna w tym przepisie jest słonecznikowa śmietanka, która ma niezwykle kremową konsystencję. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekany czosnek, pokrojoną w piórka cebulę oraz rozmaryn.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/spaghetti-marchewkowe-z-kurkami-i-weganska-smietanka-slonecznikowa/