Tarta z brzoskwiniami i ricottą

Dorota

Ciasta

24.06.2020 21:08

Tarta z brzoskwiniami i ricottą

15 minut + 30 minut chłodzenia + 50 minut pieczenia Tortownica o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka erytrolu lub cukru 3 łyżki mleka lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 250 g ricotty 1 łyżeczka wanilii w proszku lub cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki erytrolu lub cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 brzoskwinie lub nektarynki Dodatki (opcjonalne): siekane pistacje mięta Przygotowanie: Wysypujemy na stolnicę mąkę, mieszamy z solą i cukrem i wkrajamy zimne masło, dodając żółtko i mleko. Uwielbiam kombinować z wypełnieniami, tym razem na stół trafia tarta z brzoskwiniami i ricottą, którą podałam z pistacjami. Pozostałe ciasto wałkujemy, wykrawamy z nich ciasteczka lub kroimy w paseczki i dekorujemy tartę według uznania (np. tworząc kratkę z pasków). Kruche ciasto z serowym nadzieniem i letnimi owocami Tarty uwielbiam też za kontrast, który każda z nich sobą wnosi. W tym czasie miksujemy ricottę z jajkiem, wanilią, erytrolem i skórką z cytryny. Także, jeżeli macie ochotę na więcej inspirujących przepisów z ich wykorzystaniem pobierzcie nowy numer – a możecie to zrobić całkowicie za darmo – jest dostepny tutaj. Kocham je w każdym wydaniu i dlatego też lubię mazurki, które sa w sumie tartami, tylko w bardziej odpicowanym wydaniu. Ale nawet w domowych pieleszach będzie smakowała doskonale! Tartę przygotowałam dla letniego Magazynu Kocioł, w którym bohaterami sa właśnie brzoskwinie. Nakłuwamy spód tarty widelcem i pieczemy 20 minut (możemy przykryć spód papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, ale nie jest to konieczne). Możecie spróbować podać np. ten mazurek z musem malinowym i lemon curd tak bez okazji, a zobaczycie, że wszyscy go pokochają. Pieczemy 30 minut w 160ºC (termoobieg) lub 180ºC (góra dół). Ale bardzo zachęcam Was do tej tarty z brzoskwiniami i ricottą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/tarta-z-brzoskwiniami-i-ricotta/