Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: - Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku) Hamburgery: - 250 g mielonego indyka - 1 biała cebula - 1 jajko - 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki - szczypta ziół prowansalskich - sól, pieprz Dodatki: - kilka liści sałaty - plasterki pomidora - czerwona cebula - kilka plasterków awokado - kilka plasterków ogórka konserwowego - kilka plasterków papryki - łyżeczka musztardy - plasterek mozarelli light lub sera żółtego - 1 duża cukinia - 1 łyżka oliwy lub oleju - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - szczypta soli Wykonanie: Burger nie jest może do końca posiłkiem lekkim czy dietetycznym, jednak czasem można sobie pozwolić na taki rarytas zwłaszcza samodzielnie wykonany w domu :) Bułeczki są domowe, ale przepis nie jest mojego autorstwa - znajdziecie go niżej w liście składników. Frytki z cukinii: Cukinię dokładnie opłukać i pokroić w paski, przełożyć do miski, dodać oliwę, posypać solą i papryką i wymieszać. Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. W oryginalnej wersji powinny być one szpinakowe, ale z powodu braku tego warzywa musiałam troszkę zaimprowizować. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką.