Tego trzeba spróbować 🙂 Tureckie pide ze szpinakiem i kurczakiem Pide ze szpinakiem – składniki na 8 sztuk: Na ciasto: ⦁ 600 g mąki pszennej 450 ⦁ 2 jajka ⦁ kubek jogurtu naturalnego 200 g ⦁ 40 g świeżych drożdży ⦁ łyżeczka cukru ⦁ płaska łyżeczka soli ⦁ 40 ml oliwy ⦁ 150 ml letniej wody ⦁ łyżeczka soli Farsz: ⦁ 2 ząbki czosnku ⦁ oliwa do smażenia ⦁ 250 g świeżego szpinaku ⦁ 10-12 pomidorów daktylowych ⦁ 100 g sera feta ⦁ 50 g sera wędzonego górskiego ⦁ 600 g filetów z piersi kurczaka ⦁ sól i pieprz jako przyprawy. Gdy na blogu dodałam wpis na tradycyjne pide z wołowiną (koniecznie zobacz tutaj), wielu z Was już na drugi dzień przysyłało mi zdjęcia swoich wypieków, a sam przepis momentalnie stał się bardzo popularny. Każdy był tak samo zakochany w pide, jak moi domownicy ze mną na czele – wiedziałam wtedy, że pojawią się z mojej ręki kolejne wersje tego dania. Każdą rozwałkować podsypując odrobiną mąki i rozwałkować na wąskie (15 cm), ale długie prostokąty (około 30 a nawet 40 cm), które układać na papierze do pieczenia. Danie to jest przez wielu nazywane turecką pizzą (jedno z kilku tak kojarzonych dań), ale w moim odczuciu, jest naprawdę fajniesze niż tradycyjna włoska pizza. Pide ze szpinakiem – przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, odrobinę wody ze 150 ml i wymieszać. Na każde pide położyć wnętrzem do góry przekrojone pomidory daktylowe oraz pokrojony w kostkę wędzony ser. Przede wszystkim ciasto na jogurcie jest dużo lepsze – pulchniutkie, miękkie i długo świeższe niż tradycyjne włoskie. Tureckie pide z kurczakiem i szpinakiem jest wyraziste dzięki dodatkom czosnku i dwóch gatunków sera. Na patelnie wlać oliwę, dołożyć czosnek posiekany drobniutko oraz liście szpinaku pokrojone w cienkie paseczki. Następnie na patelnię dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, oprószyć pieprzem. Ratuje mnie, gdy spotykamy się wieczorową porą z przyjaciółmi i gdy chcę zrobić coś, co zadowoli wszystkich, a jednocześnie nie będzie oklepane. Na centralnej części ciasta rozłożyć trochę farszu i zawinąć jego brzegi, tworząc kształt łódeczki. Piec w 200 stopniach przez 15 minut lub aż ciasto nabierze rumianego koloru.