Kurczak Kung Pao – czyli jak przygotować w chwilę pyszną chińszczyznę bez dodatku gotowych mieszanek

Kasia
Obiad
26.08.2019 8:31
Kurczak Kung Pao – czyli jak przygotować w chwilę pyszną chińszczyznę bez dodatku gotowych mieszanek

Kurczak Kung Pao Kurczak Kung Pao – składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki papryczka chili lub płatki chili kawałek 1 cm imbiru 3 łyżki orzechów ziemnych 200 g ryżu np. jaśminowego na marynatę połączone: sok z dwóch cytryn, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1/3 szklanki oleju sezamowego, 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej, 1/4 łyżeczki soli na sos połączone: 1 szklanka wody, 4 pełne łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżeczki cukru brązowego, 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej. Na patelnię wrzucić posiekany drobno czosnek, pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę przekrojoną na ósemki oraz rozdrobnioną na płatki. Zalać danie sosem i gotować około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Kurczaka Kung Pao podawać na ryż i posypać prażonymi orzechami. Smacznego! Raczej jest przyprawiana na bardzo ostro, ale możesz stopniować np. imbir czy dorzucić tyle papryczki ile uważasz za stosowane. Do kurczaka Kung Pao nie potrzebujemy żadnych trudnych składników, po które musielibyśmy iść na azjatycki ryneczek. Włożyć go do miski i zalać marynatą przygotowaną z soku cytrynowego, sosu sojowego, oleju, skrobi kukurydzianej i soli. Składniki są bardzo proste – spójrz na listę składników. Kurczak w tym daniu jest pysznie soczysty, warzywa wyraziste a całość po prostu sycąca. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na rozgrzaną patelnię typu wok wrzucić orzechy, prażyć 30 sekund i zdjąć. Na dużym ogniu podsmażać go minutę, aby się zarumienił. Kurczak Kung Pao – czyli jak przygotować w chwilę pyszną chińszczyznę bez dodatku gotowych mieszanek przypraw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/08/kurczak-kung-pao.html